Zabrana rolanja - Rolanje.com


inline skating          skating          skateboarding   
Inline skatingWeb stranice o rolanju, za rolerice i rolere
 
Naslovnica
Rolanje
Servisi
Klubovi
U objektivu
Info
 SERVISI


 Članovi kluba


 SMS poruke


 Kontakti


 Recenzije opreme


 Mali oglasnik


 Rječnik


 Chat


 Forum


 Tražilica


Želim se učlaniti... 


 Magazin

 INFO

Rollersoccer - novi trend na skate sceni

Intervju: Tatjana Jurić

Intervju: Mario Valentić

YU scena: Subotica i Beograd

Offroad role (2. dio)

Offroad role

Paparazzi

Zmija na Jarunu duga 20m

Intervju: Predrag Šuka

Story Super Nova

U krugu s rolerima

Foto priča: Zabrane

Saznali smo za Vas

Zabrana rolanja

Ozljede

Rolanje i zakon

 VIJESTI

Rolerijada na Jarunu

Skate Centar, novi dućan sportske opreme

SkateCentar i u Osijeku

Pannonian Challenge 7

Večernjakova biciklijada

Rollersoccer, svjetsko prvenstvo

Europski tjedan mobilnosti i Dan bez automobila

Jesenska rasprodaja, cijene rola niže do 30%

Rolanje u Ljubljani

Pannonian Challenge 6

Otvorenje sk8 parka u Sl.Brodu

Škola sigurnosti na rolama

Svi na role (2)

Arhiva (Older news)  

 TRAŽILICA

Rolanje.com

SkateCentar Novi članovi kluba
 Roler lindamartn1515
 Roler lindamartn15
 Klizačica michaeljohnson
 Klizačica michael793
 Roler joshualark7933

Zabrana rolanja


Kao glavni argument zabrane rolanja na mjestima koje smo posjetili, spominju se neprimjereno ponašanje rolera i strah za sigurnost ostalih posjetitelja. U tekstovima koji slijede, pokušali smo Vam pokazati da li je taj strah opravdan.

Ideja da istražimo zabranjena mjesta, nastala je prije dosta vremena. Sve je počelo još prošlo ljeto kad sam se noćnim autobusom vraćao s kasnog rolanja. Vozač je ostao prilično začuđen kad me je vidio kako (nakon ponoći) ulazim u autobus. Dobacio mi je nešto u smislu da kako se usudim ući u rolama u njegov autobus. Nisam mu se suprotstavljao, nego sam samo obećao da ću se čvrsto držati. Valjda me je zato i povezao.

Na taj sam događaj gotovo i zaboravio, sve dok prilikom jednog posjeta McDonaldsu na ulaznim vratima nisam primijetio znak za zabranu ulaska na rolama. Iako sam znao da slična ograničenja postoje u nekim drugim zemljama, ovo me je prilično iznenadilo.

Stoga sam se odmah počeo interesirati i za ostala mjesta na kojima nam pristup nije dozvoljen. Nakon male potrage i dojava članova našeg kluba, zaputili smo se u obilazak tih lokacija. U istraživanju nam se pridružio i novinar Jutarnjeg lista, kojeg smo pozvali kako bi što šira javnost saznala o problemima s kojima se susrećemo. Naravno, i on je cijelo vrijeme bio na rolama.

ZET, McDonald's, Importanne centar, poslovnice Privredne banke Zagreb, Importanne galerija, Kaptol centar i Mercator centar mjesta su koja roleri moraju izbjegavati. Svi navedeni, razloge zabrana objašnjavaju sigurnošću ostalih posjetitelja i velikim brojem neodgovornih mlađih rolera.

Priznajemo da se za navedeni razlog može reći da je opravdan, ali ne i u potpunosti. Kao svugdje na svijetu i kod nas ima onih koji se ne mogu suzdržati i jednostavno obožavaju juriti kroz gomilu. Međutim, postavlja se pitanje da li se svi problemi mogu riješiti naljepnicom na ulaznim vratima. Možda postoji i neko drugo rješenje. U priči oko zabrana, najviše nas smeta generaliziranje i način na koji su nas strpali sve u isti koš.

Za primjer ćemo uzeti zagrebački ZET kojemu je osnovna djelatnost obavljanje usluge javnog prijevoza. Zato bi i njihova vozila trebala biti dostupna svim građanima (koji imaju kartu). Iz našeg iskustva, vozači autobusa zabranjuju ulaz rolerima, iako su prema Zakonu o sigurnosti na cestama, roleri svrstani u skupinu pješaka. Ovdje bi za usporedbu čak mogli upotrijebiti jedno malo bezobrazno pitanje: Da li su osobe u godinama, koje se voze javnim gradskim prijevozom, stabilnije od rolera koji ne smiju u autobuse?

Zabrane ulaska na rolama ponekad izgledaju smiješno. U nekim se trgovačkim centrima nalaze dućani, koji uz ostalu sportsku opremu, u svojoj ponudi imaju i role. Zanima nas samo, kako će netko zamijeniti netom istrošene kotače ako se nađe u blizini? Ipak, ovdje nećemo trošiti više teških riječi. Vaša mišljenja (i iskustva) o ovoj temi možete ostaviti na našem forumu.

Za kraj pregleda ostavljamo naše "favorite". Od ustanova koje dozvoljavaju ulaz rolerima spomenit ćemo Zagrebačku banku, Reiffeisen banku i Hrvatsku poštu. Osim što nemaju posebnih zabrana, saznali smo da se i neki uposlenici navedenih ustanova interesiraju gdje je rolanje zabranjeno jer se u slobodno vrijeme i sami rolaju.

I njima će ova reportaža vrlo dobro doći.

Autor: Miroslav Alković, webmaster
20. ožujka 2003.
Rolerijada na Jarunu
Magazin
Srijeda, 22.04


Activa TFS
Fitness
Nedjelja, 04.03


Crossfire TFS
Fitness
Nedjelja, 04.03


Trs Downtown III
Aggressive
Nedjelja, 04.03


Trs A7
Aggressive
Nedjelja, 04.03


Micro 07 G
Junior
Nedjelja, 04.03


Micro 07
Junior
Nedjelja, 04.03


Micro 4x Combo
Junior
Nedjelja, 04.03


Micro II TFS W
Junior
Nedjelja, 04.03


Micro II TFS
Junior
Nedjelja, 04.03
Arhiva  


SkateCentar = inlineskating + skating + skateboardingNovo na:
 Rolanje.com  » R
 Klizanje.com  » V
 SkateCentar.com  » Uskoro!!!Rolanje.com 2000-1970.   ISSN 1334-2428   Impressum...   e-mail: rolanje@rolanje.com   Izrada portala: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 8924052  
Minimalna rezolucija - 800x600 točaka.   Stranica se najbolje vidi u: IE 5+, NS 6+